Verplichte nascholingspunten 26-04-2024

Een weekend bier drinken in de mooiste stad op de aarde stimuleert de creativiteit. Afgelopen weekend was het vrijgezellenfeest van een (studie) vriend van me. Ik weet niet of het bier was, misschien wel de diversiteit van het clubje. Alle juristen waren wat anders gaan doen: advocaat, rechter, gemeenteambtenaar, kledingwinkeleigenaar, ZZP’er en (universitair) docent.

Misschien was het de combinatie van dit gezelschap (in het bijzonder de aanwezigheid van het onderwijzende personeel), de drank en Istanbul dat wij tot een idee kwamen.

Het is een soort wetmatigheid dat je over het vak gaat hebben als je een lang weekend met 11 juristen op stap bent, vooral als veel alcohol gaat vloeien. Dan vallen alle barrières weg en is iedereen heel openhartig. We hebben veel onderwerpen de revue laten passeren: het strafdossier dat bij het grofvuil is gezet, het (ontbreken van het) volkenrechtelijke mandaat voor de inval in Irak, faillissement van een bekende advocaat, DSB-curatoren, “niet-transparante deurwaarders”, noem ze maar op.

Zijdelings kwam ook het behalen van de verplichte nascholingspunten voor de advocatuur aan de orde. Het kost tijd, geld en energie, maar levert wel de noodzakelijke kennisvergaring op. Vanaf 2010 moeten wij zelfs nog meer punten behalen. We gaan van 16 nascholingspunten naar 20 per jaar. De cursussen worden doorgaans gegeven in een saaie stoffige setting. Toen iemand riep, “waarom niet hier!” werd het idee geboren: het behalen van al je studiepunten in Istanbul en dat combineren met de schoonheid van deze sprookjesachtige stad. Nu nog een onderwerp bedenken (ik dacht zelf aan een curriculum letselschaderecht) en een deskundig team samen stellen met aansprekende namen. Alles staat en valt met de prijs en kwaliteitverhouding.

Het mag niet veel duurder zijn dan in Nederland, was de eindconclusie. Het is aan mij de taak om dit plan uit te werken. Als het haalbaar is, dan horen jullie nog van mij.

« Terug naar overzicht