De kredietcrisis en de advocatuur 06-05-2024

Het zal ongetwijfeld niet aan je voorbij zijn gegaan, we bevinden ons in een heuse kredietcrisis. Op allerlei fronten merken burgers er iets van, al is het alleen maar omdat het steeds maar in het nieuws is. Wat betekent deze crisis voor de advocatuur in het algemeen en voor mijn praktijk in het bijzonder? 

Een onderzoekje op Google leert dat vooral (grote) Amerikaanse en Britse advocatenkantoren die in de vastgoed en de bancaire wereld opereren te lijden hebben onder de financiële crisis. Zo zijn partners van Amerikaanse advocatenkantoren door de effecten van de bankcrisis bij hun bankklanten geraakt en hebben zij moeten constateren dat hun omzet met minimaal 30% is gedaald. Veel kleine Britse kantoren zouden al zijn omgevallen en ook bij grote Engelse advocatenkantoren zouden ontslagen zijn gevallen. Het is mij niet bekend dat in Nederland vanwege de kredietcrisis advocatenkantoren zijn omgevallen, maar ook hier gaat de crisis niet zomaar aan onze neus voorbij. De effecten zijn voor verschillende rechtsgebieden anders. Ik vermoed dat er gouden tijden zullen aanbreken voor advocaten die cliënten bijstaan die hun aandelen hebben zien kelderen vanwege misleidende informatie door financiële instellingen en ook door onze grote financiële baas, Wouter Bos. De sectie ondernemingsrecht bij grote kantoren zullen inkrimpen. De sectie vastgoed zal de hardste klappen krijgen.

In mijn eigen praktijk merk ik op dit moment dat de zaken toestroom juist toeneemt. Dat zal deels komen doordat ik ook arbeidsrecht doe. Vanwege de kredietcrisis zullen voorlopig meer ontslagen vallen, dat betekent dus meer werk voor mij. Maar ik zal niet al mijn kaarten hierop wedden. Arbeidsrecht is en blijft immers erg afhankelijk van de politieke tijdsgeest. Ik sluit niet uit dat met de kredietcrisis in het achterhoofd de ontslagbescherming niet een lang en gelukkig leven zal leiden. Voorts constateer ik in mijn incassopraktijk dat (hoge) vorderingen meer uit handen worden gegeven. Het laatste kan erop duiden dat ondernemers dan wel particulieren geen financiële middelen meer hebben om aan hun verplichtingen te voldoen. Al met al verwacht ik, maar misschien is het wishful thinking, dat de kredietcrisis de komende twee jaar aan mijn praktijk voorbij gaat, sterker nog ik zal er baat bij hebben Als de crisis blijft aanhouden, dan zal ik uiteindelijke – net als een iedereen - de negatieve gevolgen er wel van merken.

« Terug naar overzicht