Druk, druk, druk… 19-04-2024

Advocaten hebben het bijna altijd heel erg druk, ondanks dat op de meeste kantoren een 40-urige werkweek wordt gehanteerd. Echter, slechts een klein percentage - van met name jonge advocaten - blijkt ook daadwerkelijk die 40 uur te werken. Overigens lijden deze jonge advocaten - zo is gebleken - geenszins onder deze hoge werkdruk.

Met een hoge werkdruk wil je natuurlijk niet teveel tijd kwijt zijn aan woon-werkverkeer. Kies je er dan toch voor om niet in de buurt van je werk te wonen, maar in bijvoorbeeld het Gooi plaats te nemen, dan heb je een probleem. Het Gooi als woonplaats heeft een grote aantrekkingskracht op onze beroepsgroep.

Dat betekent dat je als ‘Gooienaar‘ en hoofdstedelijke advocaat dus voor de files uit moet of pas vertrekt als die zijn opgelost. Zo sprak ik onlangs een collega uit deze omgeving die mij vertelde pas omstreeks een uur of tien van huis te vertrekken - nadat hij zijn hond had uitgelaten - om vervolgens weer om een uur of 10 's avonds terug te keren. Lekker doorrijden en geen file problemen, liet hij mij weten.

Toch hebben ook velen van mijn beroepsgenoten een gezin, dat op vaste tijdstippen van de dag om aandacht vraagt. Dus denk ik toch dat de meeste van ons die in de omgeving van het Gooi wonen, het fileleed voor lief nemen, en deze extra uurtjes boven op hun drukke werkdag komen.

Dan misschien toch maar parttime werken. Ook parttime werken heeft namelijk zijn intrede gedaan binnen de advocatuur. Er zijn zelfs kantoren waar niemand meer voltijds aan de slag is. Gek genoeg vraagt de maatschappij op dit moment om meer uren te draaien. Nu loopt de advocaatuur vaker achter op de laatste maatschappelijke trends en zal het dus gelukkig nog wel even duren voordat de parttimer binnen de advocatuur weer grotendeels is verdwenen.

« Terug naar overzicht