Studentenstagiairs 29-03-2024

Wist je dat werknemers tot 27 jaar pas bij een vijfde arbeidsovereenkomst een vast contract kunnen krijgen?” vroeg mijn kantoorgenote vorige week. Na een aarzeling, antwoordde ik, “er staat mij iets bij van een tijdelijke regeling i.v.m. de economische crisis” De regeling is inderdaad bedoeld om jongeren tijdens de huidige crisis langer aan het werk te houden’, vervolgde zij. 

“Het is ingegaan op 9 juli 2010”. Zij had uitgezocht hoe het zit. Het betreft een tijdelijke wet tot 1 januari 2012, met de mogelijkheid tot verlenging tot uiterlijk 1 januari 2014, waarbij een afwijking via CAO(nog steeds) blijft gelden. Als de tijdelijke regeling vervalt dan geldt de oude regeling weer, waarbij een uitzondering is gemaakt voor werknemers die onder de nieuwe regeling vallen en bij het vervallen daarvan in het vierde contract zitten of de periode van 36 maanden hebben gepasseerd. Zij krijgen, zolang ze nog geen 27 jaar zijn, op het moment van het vervallen van de regeling geen arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, maar pas bij het vijfde contract of ná afloop van de periode van 48 maanden.

Over het voornoemde onderwerp is weliswaar e.e.a. verschenen in de vakbladen, maar het is best wel lastig om alle onderwerpen goed bij te houden. Wat dat bereft hebben grotere kantoren (met gespecialiseerde secties) meer mogelijkheden met hun structurele jurisprudentiebesprekingen. Wij moeten het meer hebben van zelf geformeerde werkgroepen. Dat lukt op zich wel aardig maar lang niet zo structureel als het zou moeten. Het inzetten van stagiars kan eveneens een goed middel zijn om sommige (jurisprudentie)ontwikkelingen bij te houden. Als een klein kantoor kunnen we ons weliswaar niet veroorloven om een aantal advocaat stagiairs in dienst te nemen, maar we kunnen gelukkig studentenstagiairs inzetten. Het kost je weinig maar levert toch veel op. Afgelopen maanden hebben wij met een aantal studenten stagiairs gewerkt. Ik moet zeggen dat het mij uitstekend beviel. De studenten, die ons zelf benaderden, waren super enthousiast en gemotiveerd. Ik was ook aangenaam verrast van hun werk- en denkniveau. Ze hadden allen online toegang to de universitaire bibliotheken en konden in een mum van tijd, relevante jurisprudentie en literatuur verzamelen.

Ik vind dat eigenlijk alle kantoren structureel zouden moeten werken met studentenstagiairs. Niet alleen omdat deze studenten een bijdrage kunnen leveren aan de advocatenpraktijk, maar bovenal omdat het mede onze taak is om de toekomstige 

« Terug naar overzicht