Volg een cursus in het buitenland! 19-04-2024

De laatste maanden ben ik overspoeld door cursussen die in het buitenland worden gegeven. Kennelijk is er een grote behoefte. Ik noem een paar. Een cursus personen- en familierecht in Suriname, vreemdelingenrecht in Curaçao, strafrecht in Gambia, internationaal privaatrecht en Marokkaans familierecht in Casablanca, contracteren en procederen in internationaal perspectief in Verona en ondernemingsrecht in Barcelona.

Aan het buitenlandse cursusaanbod heb ik in zekere zin ook bijgedragen door het organiseren van de verdiepingscursus letselschade in Istanbul in samenwerking met de Universiteit van Leiden (PAO). In mijn blog van 13 december 2010 schreef ik daar een stukje over. In april 2011 verbleef ik met een groep van circa 20 deelnemers vijf dagen in Istanbul. In deze bijdrage wil ik jullie deelgenoot laten maken van mijn buitenlandse cursus evaring.

Met een klein half uur vertraging begon de reis. Bij de incheckbalie was iedereen enorm enthousiast. Het voelde als een schoolreisje. Na een vlucht van circa 3 uur waren wij rond 23.00 uur ingecheckt in ons hotel.

Woensdag was de eerste cursusdag. Deze lange dag ( van 09.00 tot 19.30 uur) werd afgesloten met een diner in de wijk 'Kumkapi'. Dit is een oud vissersgebeid met uitzicht op de Marmara Zee. De wijk stond bol van gezelligheid en verse vis. Wij werden verrast door een mooie buikdanseres en een blaaspijp maakte de sfeer in de eerste avond al tot een complete Turkse ervaring. Het culturele programma was toen al geslaagd.

Voor de donderdagochtend was een kort cursusblok ingeprogrammeerd. De middag werd gevuld met een museumbezoek aan 'Istanbulmodern'. Het uitzicht op het Bosporus vanuit het museum was adembenemend, evenals de vele moderne (Turkse) kunstwerken. Wat daarna volgde was een boottocht over de Bosporus. Dit is een zeestraat die de zee van Marmara met de zwarte Zee verbindt en nog belangrijker Europa van Azië scheidt. Vanuit het water zagen wij de paleizen van Istanbul, de traditionele huizen en de forten. Wij meerden vervolgens rond 20.00 uur aan bij een visrestaurant in het Aziatische deel, pal onder de Bosporusbrug. Vrijdag volgde wederom een lange cursusdag (van 9.00 tot 20:30 uur). De avond werd afgesloten met een eten in een traditioneel kebabrestaurant in Oud-Istanbul. Zaterdag en zodag waren er geen cursusverplichtingen. De deelnemers verkenden in groepjes of alleen Istanbul, de stad waar Oost en West elkaar ontmoet met prachtige moskeeën, synagogen, paleizen en bazaars. In de avond werden de ervaringen uitgewisseld in een sjiek Ottomaans restaurant.

We hadden ook tegenslagen. Een aantal deelnemers werd ziek (voedselvergiftiging).

Al met al kijk ik, en ik denk ook alle deelnemers, met veel genoegen terug. Dit heeft zich ook vertaald in prachtige evaluaties. De docenten kregen zelfs een beoordeling tussen 9 en een 9,5! Ik citeer een aantal uitspraken uit de beoordelingen:

  • "Ik vond het fijn om gedurende 3 dagen met vakgenoten in "letselschade ondergedompeld te worden. Inspirerend en leerzaam."
  • "Een geweldig afwisselend programma en fantastisch eten."
  • " Ik voelde me erg in de watten gelegd in de mooiste stad van de aarde"

Omdat het programma in Istanbul zowel inhoudelijk als cultureel zeer hoog werd gewaardeerd, is er besloten om de cursus letselschade van 2 november tot en met 6 november 2011 opnieuw aan te bieden en uit te bereiden met een verdiepingscursus burgerlijk procesrecht.Voor verdere informatie verwijs ik naar de website van PAO-Leiden.

Ik kan een ieder aanraden om een keertje cursus in het buitenland te volgen. Anders dan bij een reguliere cursus ontstaat in het buitenland er een sfeer van betrokkenheid en oprechte interesse in elkaars achtergronden. Ook zul je je collega's en docenten op een andere manier leren kennen. Bovendien kan je (vaak) in een keer al je studiepunten behalen en het leerzame combineren met het culturele.

« Terug naar overzicht