Science fiction advocatuur 25-04-2024

Het internet is ongetwijfeld de grootste revolutie sinds eeuwen en bedreigt onze klassieke manier van leven en zakendoen. Het heeft in de Arabische wereld zelfs echte revoluties ontketend. Een moeder in Egypte noemde onlangs haar baby geen Mohamed of Osama, maar 'Facebook'.

Ook de advocatuur moet er aan geloven. Ten opzichte van 10 jaar geleden is mijn werk als advocaat aanzienlijk veranderd. Toen ik in 2001 mijn kantoor opende was ik een van de weinige advocatenkantoren die een website had. Bezoekers mochten via mijn website een vraag stellen. Ik weet nog dat er soms honderden mails binnenkwamen. Nu is het bijna ondenkbaar dat je als advocatenkantoor geen website meer hebt. Voor de regelgeving en de arresten die zich niet in de standaard (wet)bundels bevonden, moest je naar praktizijns bibliotheek en was je zowel letterlijk als figuurlijk een paar uur verder. Nu kun je elke wet en arrest online raadplegen. Vaak krijg je er ook nog eens een toelichting bij. Veel tijd was je ook kwijt aan het opzoeken van juridisch literatuur. Wie nu goed kan omgaan met de juiste trefwoorden, zal zien dat je via google(books) in een mum van tijd relevante informatie kunt vinden en dat allemaal gratis. Dit geldt ook voor juridische artikelen die in diverse tijdschriften verschijnen. Steeds meer kunnen deze artikelen gratis worden gedownload. Dan heb ik het niet eens over betaalde online juridische diensten via Kluwer of SDU, die over een nog groter repertoire beschikken.

Geen discussie mogelijk, internet is inmiddels de grootste informatiebron ter wereld en het wordt met de dag slimmer. De ene innovatie na de andere innovatie vindt plaats en niemand weet nog waar het zal eindigen. Ik waag een poging. De advocatuur zal nooit meer hetzelfde zijn. Cliënten zullen zich, alvorens een advocaat te bezoeken, op internet al ingelezen hebben en beschikken over nagenoeg alle relevante juridische informatie. Ze hebben hiernaast informatie en ervaring uitgewisseld met lotgenoten en communities die ze treffen en opzoeken op onderwerp gestuurde sites. Op internet zal gratis juridische informatie als bijproduct beschikbaar zijn. Er zullen intelligente software programma's worden ontwikkeld die op basis van relevante feiten online juridisch advies gaan geven. Standaard situaties zullen dus niet meer aan advocaten worden voorgelegd, maar op internet worden opgelost. Er zullen digitale advocatenkantoren ontstaan. Ik stel mij dan voor dat een cliënt aan de hand van een vragenlijst een juridische casus online voorlegt en in een mum van tijd, een door een advocaat geverifieerd advies, digitaal ontvangt. Deze ontwikkeling zal zich ook voordoen binnen de rechtspraak. Er zullen digitale rechtbanken ontstaan, die alleen in uitzonderingssituaties 'live' gaan.

Tegen die tijd is mijn domeinnaam 'onlaw.nl' vast heel veel geld waard.

« Terug naar overzicht