Tips voor zakendoen in Turkije c.q. niet-westerse landen 19-04-2024

Turkije is een opkomende markt. Sinds 2001 heeft de Turkse economie een flinke groei doorgemaakt.

Door het vestigingsklimaat te verbeteren is het voor buitenlandse bedrijven aantrekkelijk geworden om in Turkije te investeren, vennootschappen op te richten en vestigingen te openen. Turkije geldt bovenal

als één van de belangrijkste handelspartners van Nederland. De handel tussen deze beide naties brengt ook veel juridisch werk met zich mee. In dit verband begeleid ik Nederlandse bedrijven in Turkije. De culturele aspecten van het zakendoen wordt veelal onderschat. Zonder dat men het in de gaten heeft, kan een lokale partner door een verkeerde opmerking geïrriteerd raken. Dit soort irritaties kunnen veelal voorkomen worden als men zich vooraf enigszins zou oriënteren in de andere cultuur.

Hieronder een lijst met aandachtspunten voor zakendoen in Turkije. De lijst gaat over kwesties waar Turken niet van houden en is (mede) ontleend aan een opiniestuk van de Turkse journalist Zafer Parlar, dat eind vorig jaar verschenen is in de Turkse krant "Hurriyet". Alhoewel de lijst vanuit een Turks perspectief is opgesteld, denk ik dat het ook kan worden gebruikt in veel niet-westerse landen.

  • Turken houden er niet van als mensen de Bosporus een rivier noemen. Ze noemen het de Bosporus. Voor hen is het een zeestraat die de Zwarte Zee en de Zee van Marmara met elkaar verbindt.
  • Turken houden er niet van als mensen voor een zakelijke bijeenkomst in Turkije slechts twee uur uittrekken. U zou een bezoek altijd met een lunch of diner moeten combineren, zodat zij u hun gastvrijheid kunnen laten zien en u beter kunnen leren kennen.
  • Turken houden niet van mensen die hen alleen laten tijdens hun bezoek aan uw land, vooral als zij hun gasten in Istanbul gastvrij hebben ontvangen. Zij doen al het mogelijke om u in hun land te vermaken en verwachten hetzelfde van u.
  • Turken houden er niet van als buitenlanders sterke uitspraken doen over hun politiek of sport, voetbal in het bijzonder. Alhoewel zij zichzelf veel bekritiseren, kan uw kritiek gemakkelijk als een belediging door hen worden opgevat.
  • Turken maken geen cynische grappen over hun familieleden, ongeacht hoe vriendelijk zij worden.
  • Turken willen niet worden vergeleken met ontwikkelingslanden, maar met de ontwikkelde landen.
  • Turken houden er niet van om geclusterd en verbonden te worden met andere continenten, behalve met Europa. Zij willen gezien worden als een Zuid-Europees land, waar Oost en West elkaar ontmoeten.
  • Turken houden niet van zinnen die beginnen met "Vat het niet persoonlijk op" want zij vatten alles persoonlijk op.
  • Zij houden niet van mensen die luid hun neus snuiten in een zakdoek, tijdens een bijeenkomst. Zij doen dit op het toilet, of doen het heel zachtjes. Turken houden niet van mensen die geen enkel idee hebben van hun cultuur, historie en taal.
  • U kunt Turken makkelijk blij maken als u een paar Turkse woorden zou gebruiken.
  • Houdt u alstublieft in uw achterhoofd dat zelfs als Turken geïrriteerd raken, zij niet meteen een reactie laten zien. Een gast heeft een zeer belangrijke status in de Turkse cultuur.

« Terug naar overzicht