Opleidingspunten behalen bij een niet erkende onderwijsinstelling 23-04-2024

Het behalen van de verplichte opleidingspunten blijft voor mij een race tegen de klok. Meeste opleidingspunten behaal ik de laatste zes maanden van het jaar, zo ook het afgelopen jaar. Bij de cursus van eind december 2010 was de 'klas' zelfs helemaal vol, vermoedelijk met advocaten die - net als ik - op de valreep nog een paar punten nodig hebben.

Een geschikte cursus vinden die aansluit op je rechtspraktijk, vooral als het zich beperkt tot de laatste twee kwartalen, blijft lastig. Bij het zoeken hiernaar beperk ik mij tot de cursussen die door de orde van advocaten zijn goedgekeurd en geregistreerd. Strikt genomen is dit niet (meer) noodzakelijk. Sinds 1 januari 2010 is het immers aan de advocaat om te bepalen waar hij een cursus kan volgen, zolang deze cursus van academisch niveau is, door deskundige docenten wordt gegegeven en betrekking heeft op het rechtsgebied waarop je werkzaam bent of werkzaam wilt zijn. Een advocaat kan, aldus de Verordening, als geen ander beoordelen of een cursus bijdraagt aan zijn vakbekwaamheid. Bij de beoordeling hiervan gelden wel de door de orde van advocaten opgestelde (administratieve) regels. Een voorbeeld hiervan is dat een opleidingspunt gelijk moet zijn aan 60 minuten contactonderwijs.

Het loslaten van de erkende opleidingsinstituten c.q. vooraf goedgekeurde cursussen, kan veel voordelen met zich meebrengen voor de advocatuur. Ik noem een aantal. Allereerst zal het veel gemakkelijker worden om een geschikte cursus te volgen door de verruiming van het aanbod. Ik denk bijvoorbeeld aan het volgen van een verdiepingsvak bij één van de rechtenfaculteiten of bij een LOI-instelling. Ook zie ik het gebeuren dat docenten/advocaten inhouse worden uitgenodigd om op maat cursussen te geven. Dit biedt voor docerende advocaten en rechters nieuwe marktkansen. Door het grotere aanbod zal er bovendien veel meer marktwerking optreden en zullen de cursusprijzen hoogstwaarschijnlijk (flink) dalen. Bij een inhouse cursus, zullen de overhead- en marketingkosten komen te vervallen.

Het systeem van door de orde van advocaten erkende opleidingsinstituten blijft overigens bestaan. Zo zou het dus mogelijk kunnen zijn dat een cursus die door de orde niet wordt goedgekeurd, punten kan opleveren indien het inhouse dan wel via een niet erkend opleidingsinstituut wordt gevold. Kennelijk wil de orde van advocaten een soort keurmerk afgeven van cursusaanbieders speciaal voor de advocatuur.

Wat ik opvallend vind, is dat er zo weinig gebruik wordt gemaakt van de nieuwe mogelijkheden, althans ik heb daar in mijn directe omgeving weinig van gemerkt. Ik kan mij niet voorstellen dat dit onderwerp onbekend is, omdat de laatste tijd veel hierover is geschreven en gediscussieerd. Wellicht wordt voor de achteraf controle door de orde van advocaten gevreesd. In het kader van de jaarlijkse controle dient door de orde immers te worden bekeken of is voldaan aan de gestelde eisen en de opleiding inderdaad heeft bijgedragen tot verdere ontwikkeling van de kennis en kunde. Velen van ons zullen niet het risico willen nemen dat achteraf de broodnodige punten niet worden toegekend, met alle gevolgen van dien.

Misschien is het ook te vroeg om conclusies te trekken. In 2011 neem ik mij voor om een cursus te volgen bij een niet erkend opleidingsinstituut. Ik ben benieuwd hoe de achteraf procedure bij de orde zal verlopen. Ik houd jullie t.z.t. op de hoogte.

« Terug naar overzicht