Cursus Letselschade Istanbul 24-04-2024

Wie mijn blogs bijhoudt zou het niet zijn ontgaan dat ik een zwak heb voor Istanbul. Elke keer als ik Istanbul bezoek (op z'n Grieks "Eis ten Polin') weet deze mij weer te betoveren. Na een studentikoos weekend (bier drinken) met 12 juristen besloot ik in december 2009 om een cursus in deze prachtige stad te organiseren. In mijn blog van 25 januari 2010 beloofde ik om jullie hiervan op de hoogte te houden. Bij deze!

Met dit idee onder de arm, heb ik aangeklopt bij het Juridisch PAO van de universiteit van Leiden. Dit gaat resulteren in een verdiepingscursus aansprakelijkheid in Istanbul van 19 tot en met 23 april 2011 waarmee alle 20 pe-punten in een keer behaald kunnen worden. Tijdens de cursus zullen de belangrijkste deelgeschillen van de wet deelgeschilprocedure in letsel- en overlijdenszaken worden uitgewerkt, die op 1 juli 2010 in werking is getreden. Daarnaast zullen ook andere actuele onderwerpen uit de letselschade praktijk aan de orde komen, zoals aansprakelijkheid, causaal verband en moeilijk objectiveerbare ziektebeelden. En niet-onbelangrijk: ik draag persoonlijk zorg voor het culturele programma in Istanbul :).

Waarom moet je Istanbul – in 2010 uitgeroepen tot de culture hoofdstad van Europa en de beste reisbestemming ter wereld - hebben gezien? Speciaal voor de lezers van mr stel ik een top-3 samen.

  1. In de Romeinse tijd was Istanbul de hoofdstad van het juridisch onderwijs. Justinianus ontwierp een intensief studieprogramma voor zijn rechtenstudenten, die de Instituten, de Codex en grote delen van de Digesten moesten leren. Het is de stad van Keizer Justinianus. Met zijn Codex Justinianus was hij één van de grondleggers van het Romeinse recht dat een grote invloed heeft gehad op vrijwel alle Europese Landen. Circa 1450 jaar later is het een leuke gedachte om een actualiteitencursus in Istanbul te volgen. Overigens is Istanbul met 25 duizend advocaten nog steeds een juridisch centrum.
  2. Om de sporen te zien van 1000 jaar Byzantijnse en 600 jaar Ottomaanse Rijk en een bezoek te brengen aan de Aya Sophia die eeuwenlang de grootste kathedraal ter wereld was, het Topkapi paleis van waaruit het Ottomaanse rijk werd bestuurd, rond te dwalen in een van de grootste overdekte Bazaars ter wereld met meer dan 58 straten en 1200 winkels en alle ander prachtige historische kerken, moskeeën, synagogen en paleizen te aanschouwen.
  3. Om de vraag te kunnen beantwoorden 'Hoe kunnen de bewoners in de grootste stad van Europa Westers en Oosters tegelijk te zijn?

Voor nadere informatie over de cursus kunnen jullie terecht op de website van PAO-Leiden.

« Terug naar overzicht